Geef twijfel een podium.

Ben je jurist, advocaat, notaris, rechter, bedrijfsjurist of rechtendocent?

Twijfel je wel eens of dit werk wel echt bij je past?
Zo ja, wat doe je met die twijfel? Geef je die jouw volle aandacht?
Of duw je het weg met rationele argumenten?
Of misschien neem je jezelf voor er iets aan te doen en komt dat er maar niet van?

Wij mensen passen zonder het te merken (innerlijke) strategieën toe om met onze gevoelens, zoals twijfel, om te gaan. Dat kan bijvoorbeeld zo gaan:

Hendrik Jan krijgt van zijn baas een nieuwe ontbindingszaak toebedeeld en hij denkt: ‘Ah nee, weer een ontbindingszitting.’

Onbewust ziet hij in gedachten de zitting van vorige maand voor zich toen de rechter hem wees op een fout in de dagvaarding. Hij kreeg het Spaans benauwd, schaamde zich en kwam niet meer uit zijn woorden. Nu hij dat voor zich ziet, beleeft hij het opnieuw en krijgt hij dit gevoel weer.
Hij denkt ‘Waarom ben ik dan ook advocaat geworden? Dit past toch helemaal niet bij mij? Binnenkort toch echt eens vacatures gaan bekijken.’

Vier weken later, als zijn baas hem weer een ontbindingszaak toeschuift, heeft hij geen vacatures bekeken. Vergeten. Voordat hij het in de gaten heeft denkt hij (ook nu weer) terug aan die eerdere zaak met zijn fout en wordt hij weer Spaans benauwd. Ook denkt hij weer ‘zie je wel, dit werk past niet bij mij’.

Hij heeft voor zichzelf ongemerkt een succesvolle strategie ontwikkeld om bij iedere ontbindingszaak het gevoel te bevestigen dat dit werk niet bij hem past. Maar dit hoeft in werkelijkheid helemaal niet het geval te zijn. Het is zonde en bovendien onnodig dat één fout hem zo aan het twijfelen brengt. 

Dit soort innerlijke strategieën, die belemmerend kunnen zijn, kunnen we tijdens een NLP gesprek (Neuro Linguïstisch Programmeren) in kaart brengen. Een podium geven. Als deze goed belicht wordt, is het slechts een kleine stap naar een nieuwe strategie

Als coach zou ik met Hendrik Jan een nieuwe strategie maken. Één waarbij hij fouten automatisch zal gaan zien en ervaren als feedback en waarbij hij als vanzelf de schijnwerper richt op een succeservaring. Zoals de herinnering aan een zitting waarin hij sterk optrad en waar een zelfverzekerd gevoel bij hoort. Zo’n nieuwe strategie kan soms al in één gesprek zijn gerealiseerd. 

Die ene fout ter zitting maakt hem dan niet langer aan het twijfelen over zijn beroepskeuze. Als hij vervolgens toch nog twijfelt, zijn er blijkbaar andere factoren die daarvoor zorgen. Ook zij verdienen een podium.

Gratis kennismakingsgesprek? Mail me even: loes@bardoelcoaching.nl