“Ongelooflijk, ik klap gewoon helemaal dicht als hij zo praat. Ik word klein. En durf ineens niks meer te zeggen. Terwijl ik al zoveel ervaring heb.”
Dit soort situaties kunnen stress opleveren en op de lange termijn leiden tot burn out of overspannen klachten. Coaching en training helpt dan om daar goed uit te komen. Maar in een vroeg stadium kun je zelf ook al veel doen.
Dus ben je het beu om je te laten kleineren? Ben je boos op jezelf dat je dichtklapt? Wil je weten hoe het kan dat je dichtklapt? En wil je er wat aan doen? Dat kan. Je kunt jezelf trainen meester te worden over je eigen reactie, ofwel je gedrag. Hoe? Lees verder.
Zo werkt het:
Allereerst is belangrijk om te beseffen dat hoe je reageert in een bepaalde situatie, afhangt van wat je denkt. Dat betekent dat als je je eigen gedachten zou beheersen, je dan ook je eigen gedrag (en overigens ook je emoties) zou beheersen. We focussen ons hierbij met name op de gedachten waarin een overtuiging schuilgaat. Een overtuiging is iets dat je beschouwt als waarheid, je gelooft het echt. In werkelijkheid is het alleen maar een mening. Wel een hele belangrijke, want:Overtuiging bepaalt gedrag.
Het mooie is:
Overtuiging is een keuze.
Sta zo nu en dan eens stil bij wat je gelooft over jezelf, over het leven, over anderen. Waar ga je klakkeloos vanuit terwijl het misschien niet waar is? Waar ben je van overtuigd terwijl er eigenlijk geen hard bewijs voor is? Stel bijvoorbeeld dat je (min of meer onbewust) gelooft dat je niks zinnigs hebt in te brengen. Of dat je niet tegen je baas in hoort te gaan. Of dat anderen het toch wel beter weten. Of misschien dat je voor aap staat als je het juiste antwoord niet weet. Logisch dat je dan niet vol zelfvertrouwen het woord neemt in de vergadering. Je gedrag past zich immers aan aan deze overtuiging.
Zo doe je het:
Dit kun je veranderen. En dat doe je door terug te denken aan die keren dat je een positieve, fijne ervaring had tijdens bijvoorbeeld een vergadering. Je klapte niet dicht, maar je gaf misschien wel je mening en er werd respectvol op gereageerd. Of misschien werd met jouw inbreng een doorbraak in de zaak gerealiseerd. Of bracht je een keer met jouw inbreng een levendige discussie op gang …
Zodra je je een positieve fijne ervaring herinnert, beleef die dan weer helemaal opnieuw. Doe alsof je weer terug in dat moment bent. En ervaar nu hoe dat voelt. En hoe denk je nu over jezelf? Wat vind je belangrijk tijdens dit moment? Wat geloof je nu over jezelf?
Waarschijnlijk heb je nu een veel positievere overtuiging, zoiets als:
Ik doe er toe.
Ik ben waardevol.
Mijn mening telt, net als die van ieder ander.
Zoek zoveel mogelijk positieve ervaringen en je bouwt het geloof in jezelf vanzelf verder uit. Zoek ook een liedje uit dat past bij het goede gevoel dat je over jezelf hebt. Luister dit liedje voordat je de volgende keer een vergadering inloopt. Het gevoel en geloof dat je waardevol bent, komt dan vanzelf.
Is het lastig om dit zelf te doen? Een coach kan je helpen om belemmerende overtuigingen aan te pakken en zo stress, burn out en overspannen klachten te verminderen.