Wat kunnen juristen met NLP?

Welk nut heeft NLP voor juristen?

Misschien denk je nu: “NLP? Wat is dat?”
Ik leg het uit.

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een verzameling van handige manieren om er achter te komen hoe we mentaal krachtiger kunnen zijn. Ook kunnen we er effectiever gesprekken mee voeren.

Voor wie is NLP?

In de wereld van leiderschap en management staat NLP goed bekend en wordt het succesvol toegepast. Er zijn ook steeds meer psychologen die het inzetten. Het zijn vooral mensen die met andere mensen werken en die grote verantwoordelijkheden dragen die graag investeren in het beheersen van NLP technieken. Het maakt hun impact in het werk groter. Het is dus ook goed geschikt voor juristen.

Juristen werken met mensen en voelen grote verantwoordelijkheid.

Precies daarom is NLP zo nuttig voor juristen. Het is belangrijk voor juristen om hun boodschap goed te kunnen overbrengen, om de ander (zoals cliënt of rechter) werkelijk te bereiken. Ook is het belangrijk dat juristen effectief omgaan met stress en dat zij burn out voorkomen. 

Het is belangrijk dat juristen leren omgaan met stress en dat zij burn out voorkomen.

De werkdruk kan groot zijn. Al veel mensen zijn met NLP hun burn out te boven gekomen. Ik ken er persoonlijk al tientallen voorbeelden van. Het kan juristen dus goed in het werk ondersteunen maar heeft daarnaast dus ook persoonlijk een grote positieve impact. Een gezond lijf èn gezonde geest heeft een stimulerend effect op je werk, je gezin en je algehele geluksgevoel.

Wat kan een jurist er concreet mee? 

Juristen leren zien wat ze nu niet zien. 
Voor iedereen geldt dat we bepaalde dingen bij de ander niet zien, zoals hun positieve intenties achter het (soms vervelende) gedrag. Ook zien we bij onszelf bepaalde dingen niet, zoals dat we onze goede bedoelingen niet effectief communiceren aan de ander. Dat is niet erg, wel is het goed om ons dit te beseffen. Vooral in het werk van een jurist. 

Blinde vlekken in het licht zetten.

Zodra we ons realiseren dat we allerlei dingen niet zien, worden we benieuwd. We gaan ons best doen om de blinde vlekken in het licht te zetten. Als dat lukt, gaat er een wereld(beeld) voor ons open.
We leren dan te zien dat ieder mens, wijzelf ook, eigen unieke filters heeft waar doorheen de wereld wordt waargenomen. Dit zijn de waarden en overtuigingen. Vaak zijn we ons niet bewust van welke waarden en overtuigingen ons gedrag bepaalt.

“A belief is not merely an idea the mind possesses; it is an idea that possesses the mind.”
Robert Oxton Bolton

Waarden en overtuigingen bepalen met welke intentie iemand handelt. Wat veel mensen vaak wel zien is iemands gedrag en wat ze niet zien is iemands intentie. Ofwel, het goede dat diegene voor zichzelf wil bereiken met zijn of haar gedrag. Met NLP leer je waarden en overtuigingen herkennen.

Met NLP leren we mensen beter te zien voor wie ze werkelijk zijn. 

Juristen kunnen hun cliënten beter helpen als ze achterhalen met welke intentie ze hun hulp inschakelen. Zodra helder is wat de cliënt voor zichzelf, persoonlijk, wil bereiken door een jurist in te schakelen, kan die jurist doelgerichter hulp bieden. Ze kunnen de klant daardoor stevig aan zich binden want de klant merkt dat déze jurist hem/haar ècht begrijpt.

Wat kun je vandaag al doen om je cliënt beter te helpen?

Er zijn allerlei dingen die je kunt doen, NLP is erg breed. Je kunt beginnen met je cliënt te vragen:

 • Wat wil je met mijn hulp voor jezelf bereiken of vermijden?
 • Wat hoop je dat mijn juridische hulp je oplevert?
 • Wat aan deze zaak is nu zo belangrijk voor je?
 • Wat heb je nodig om je oké te voelen?


Welke andere manieren biedt NLP nog meer om juristen beter te maken?

Er zijn diverse NLP-vaardigheden die juristen beter kunnen maken, onder andere:

 • Ankeren van emoties
 • Inspelen op predikaten
 • Stellen van metamodelvragen
 • Reframen van belemmerende overtuigingen
 • Innemen van 1e, 2e en 3e waarnemingsposities
 • Lezen van non-verbale signalen
 • Inspelen op denkwijzen (de zogeheten metaprogramma’s)
 • Maken van rapport
 • Omgaan met de logische niveaus van verandering van Bateson & Dilts

Wil je graag uitleg over wat deze vaardigheden inhouden? Neem contact met me op (whatsapp 06-41204218) of volg eens een training bij mij. Ik bied ook maatwerktrainingen, bijvoorbeeld specifiek voor jouw afdeling of kantoor.